CMS: Investície do firiem sa vlani na Slovensku prepadli

26.01.2021 Bratislava

Bratislava 26. januára (TASR) - Celkový počet fúzií a akvizícií firiem sa vlani na Slovensku prepadol viac ako 2,5-násobne a dosiahol najnižšiu hodnotu za posledných osem rokov. Najväčší počet obchodov sa vlani na Slovensku uzatvoril na trhu s nehnuteľnosťami a v stavebníctve, najväčšou investíciou bola akvizícia piatich logistických a priemyselných nehnuteľností investičnej skupiny Arete, ktoré kúpil investor zo Singapuru, vyplýva z analýzy poradenskej spoločnosti CMS Slovensko.

Slovensko zaznamenalo v minulom roku 30 transakcií s celkovou hodnotou 250 miliónov eur, pričom celková hodnota vrátane očakávanej nezverejnenej hodnoty obchodov dosiahla 890 miliónov eur. "Sme spokojní, ako sa nám v oblasti fúzií a akvizícií podarilo prekonať minuloročnú krízu. V druhej polovici tohto roku predpokladáme silný odraz trhu a nové príležitosti pre cezhraničné transakcie v celom regióne strednej a východnej Európy," uviedol Oliver Werner, partner CMS Slovensko.

V celkovom počte obchodov nasledovali po trhu s nehnuteľnosťami a v stavebníctve investície v priemyselnej výrobe a tretie najpočetnejšie obchody CMS zaznamenala vo financiách a telekomunikáciách. Okrem nehnuteľností investičnej skupiny Arete patril k najväčším investíciám predaj minoritného podielu v spoločnosti VSE Holding nemeckému koncernu E.ON. Vo finančnom sektore dominoval predaj slovenskej pobočky poisťovne AXA rakúskej poisťovacej skupine Uniqa Insurance Group.

Súčasná kríza sa pri fúziách a akvizíciách podpísala pod výsledky nielen na Slovensku, ale v celej strednej a východnej Európe. Analytici odhadujú, že prepad investícií je najhorší za posledných 11 rokov. Vlani sa v našom regióne uzatvorilo 1705 obchodných transakcií v celkovej hodnote 60,79 miliardy eur, čo predstavuje pokles o 12,9 percenta alebo 16 percent v prípade finančného vyjadrenia. Napriek pretrvávajúcim ekonomickým obmedzeniam však na konci minulého roku boli na trhu cítiť známky oživenia.

"Náš región síce zasiahli prísne ekonomické reštrikcie, ale vďaka okamžitej reakcii neboli negatívne dôsledky tak závažné, ako sa predpokladalo. Aj keď sa viaceré obchody nakoniec neukončili, od jesene sme zaznamenali významné aktivity firiem a investorov, ktoré sú dobrou správou pre rok 2021," uviedla Petra Čorba Stark, partnerka a vedúca korporátneho tímu v advokátskej kancelárii CMS v Bratislave. Obozretnosť investorov sa prejavila pri cezhraničných fúziách a akvizíciách, kde ich počet podľa CMS klesol o jednu tretinu na 764 transakcií s hodnotou 35 miliárd eur. Najväčším zahraničným investorom ostali Spojené štáty americké, ktorých firmy zrealizovali 94 obchodov, druhí najaktívnejší boli so 72 transakciami britskí investori. Na treťom mieste skončili so 61 transakciami firmy z Nemecka.
 

Vyberte región

mark